Ako si vybrať ruksak?

Ako si vybrať ruksak nielen na turistiku?

Či už ste skúseným turistom, alebo sa chystáte len na menší výlet, je jedna vec, ktorú so sebou určite potrebujete. Je to ruksak. Bez neho by sme si nemohli zobrať vlastne už nič iného.

Výber správneho ruksaku však nemusí byť tak jednoduchý, ako sa môže zdať. Určite si nechcete vybrať a kúpiť ruksak, ktorý nespĺňa vaše potreby a požiadavky a priali by ste si, aby bol nový ruksak dlhé roky vašim verným pomocníkom. Preto prinášame niekoľko rád a tipov, ako si ruksak správne vybrať, vďaka ktorým sa nemôže stať, že by ste stúpili vedľa.

Základné informácie pre výber ruksaku

  1. Pre koho je ruksak určený.
  2. Objem vecí, ktoré potrebujete zbaliť.
  3. Na ako dlho sa chystáte na cesty.
  4. Pri akej aktivite vás bude ruksak doprevádzať.

jak-vybrat-batoh-na-turu

Spôsob využívania ruksaku

Ruksaky môžeme rozdeliť najlepšie podľa účelu, na ktorý sú určené, či ako ich hodláte používať. Jednoducho povedané, iný ruksak sa hodí na celodennú túru a iný, keď idete napríklad behať.

1. Turistické ruksaky

Turistických ruksakov nájdete na trhu hromady. Prevažne ide o funkčné ruksaky, vhodné na pobyt v prírode. Neznamená to ale, že ich môžete nosiť len do lesov a na kopce.

Sú príjemné na nosenie aj v meste a dokonca to ocení aj váš chrbát. Ide totiž o ruksaky, ktoré mávajú spevnenú chrbtovú časť a širšie ramenné popruhy. Vďaka tomu sú veľmi pohodlné.

2. Mestské ruksaky

Mestské ruksaky môžete používať každodenne a nosiť ich takmer všade. Aby ste si ale vybrali ten skutočne ideálny, je dobré si vopred ujasniť, kde ruksak nosíte najčastejšie a ako má teda vyzerať. Napríklad na cesty do práce najviac oceníte, keď bude disponovať vreckom na notebook, ktoré však nepotrebujete, pokiaľ sa chystáte na návštevy hradov a zámkov. Na výlety je určite lepšie si zobrať ruksak s dostatočne veľkým priestorom na občerstvenie, alebo ďalšie nevyhnutné veci.

Mestský ruksak môže byť tiež skvelým módnym doplnkom. Pokiaľ chcete štýlový ruksak, môžete siahnuť po elegantnom koženom ruksaku, veselom vzore, alebo odvážnych výrazných farbách.

3. Športové ruksaky

Ruksaky vhodné na športové výkony majú veľa odlišností. Rozdeľuje ich predovšetkým typ športu, na ktorý sú určené. Keď nájdete ten, ktorý sa ideálne hodí ku tomu vášmu, môžete v ňom nájsť množstvo vychytávok a vlastností, ktoré by spĺňať mal, ale tiež takých, ktoré vás aj príjemne prekvapia.

Športové ruksaky sú druhom batožiny, do ktorej si uložíte hlavne oblečenie,občerstvenie, vodu, športovú výbavu. Rozhodne by teda mali byť priedušné, aby sa spotené oblečenie nezaparilo. Iste oceníte tiež špeciálnu priehradku na pitie, aby sa nestalo, že si kvôli nesprávne uzavretej fľaši namočíte všetko vybavenie.

4. Cykloruksaky

Špeciálnym druhom ruksakov sú tie, určené na jazdu na bicykli. Bežný turistický ruksak totiž úplne nezodpovedá požiadavkám cyklistov. Problémom bývajú hlavne široké popruhy, alebo celková veľkosť, ktorá prekáža pri pohybe.

Cyklistické ruksaky sa preto vyznačujú svojim menším objemom, ktorý síce umožní lepší pohyb, ale je kvôli nemu obmedzený aj vnútorný priestor, obvykle býva okolo dvadsať litrov. Tento neveľký priestor býva však vo väčšine prípadov zaplnený vakom na vodu, z ktorého vedie hadička, ktorou sa môžete napiť. Na bicykli ale, koniec-koncov nepotrebujete príliš veľa vecí a malé občerstvenie, kľúče a telefón sa bezproblémovo vojdú do početných vreciek.

Cyklistické ruksaky majú tiež často dobre odvetraný chrbát. To určite oceníte hlavne pri letnej jazde, keď ho nebudete mať celý prepotený.

5. Lyžiarské, skialpové a freeride-ové ruksaky

Cyklisti nie sú jediní, ktorí ocenia špeciálny ruksak. Ďalším druhom športových ruksakov sú tie, ktoré sú určené na zimné športy. Ich výhodou sú dômyselné držiaky, kde pripnete palice, prilbu, lyže, alebo akúkoľvek inú časť výbavy, keď ju práve nepoužívate.

Je dobré si vyberať medzi odľahčenými variantami, ktoré vám zaručia pohodlie a po uložení výbavy ich ešte unesiete. Menej prepracovaný je ale na tomto druhu ruksakov chrbtový systém, keďže sa predpokladá, že v čase nosenia budete mať na sebe funkčné prádlo, mikinu a bundu.

jak-vybrat-batoh-na-turu01

6. Horolezecké ruksaky

Pokiaľ sa chystáte zdolávať hory, určite oceníte každý kilogram, o ktorý budete aj s výbavou ľahší. Horolezecké ruksaky majú preto menej vreciek a veľmi dômyselný chrbtový systém, ktorý zaručuje nižšiu hmotnosť. Nemilé by bolo ruksak pri lezení stratiť. Preto je vhodné vyberať si z ruksakov s bederným pásom, ktorý by sa ale mal dať odopnúť, pokiaľ sa chystáte liezť v sedáku.

Pozor si dajte tiež na vysokú odolnosť materiálu. Najmä u horolezeckých výkonov totiž dochádza ku častému kontaktu ruksaku so skalami.

7. Bežecké ruksaky

Ruksaky sa používajú aj pri behaní dlhých tratí. Pri športovom výkone je veľmi dôležitá hydratácia, takže by sme mali mať so sebou tekutiny. Nato sa hodia ľahké, vzdušné a elastické ruksaky, ktoré vám nebudú prekážať v pohybe.

8. Skate ruksaky

Možno sa to bude zdať divné, no skate-ri majú špeciálny druh ruksakov. Odlišujú sa najmä popruhmi na prichytenie skateboardu a vyztuženou chrbtovou časťou. V tomto prípade ide ale hlavne o funkciu módneho doplnku, takže sa môžu nosiť aj na výlety, alebo do školy.

9. Cestovný ruksak

Pri častom cestovaní je pre vás najvhodnejším typom ruksaku ten cestovný. Hodí sa nielen na výlety do zahraničia, služobné cesty, ale aj na iné druhy cestovania.

Vyznačujú sa obvykle o poznanie väčším úložným priestorom, s množstvom vreciek a priečinkov, ale niektoré majú aj kolieska a vysúvateľnú rukoväť, alebo bočné madlo. Takýto cestovný ruksak tak môžete používať pri cestovaní aj ako kufor, obvykle je uspôsobené ku tomu aj komfortnejšie otváranie a teda prístup ku uloženým veciam.

batohy02

Dôležité parametre pri výbere ruksaku

1. Veľkosť

Prvým predpokladom ideálneho ruksaku je správna veľkosť. Voliť môžete medzi menšími ruksakmi do 30l, určenými predovšetkým na kratšie aktivity, 30-50l, ktoré sú povedzme zlatým stredom a viac ako 50l, do ktorých sa vojdú potrebné veci napríklad aj na dlhšie kempovanie.

2. Chrbtový systém

Ruksak by vám mal dobre sedieť na chrbte. V prípade fixného systému si ruksak skúste a mal by vám sedieť taký, aký je. Na druhej strane, je aj nastaviteľný chrbtový systém, na ktorom si môžete individuálne nastaviť rozmedzie medzi popruhmi.

3. Polstrovanie

V miestach, kde sa ruksak dotýka chrbta je mäkká vrstva, ktorá by mala byť dobre odvetraná, aby nedochádzalo ku prílišnému poteniu a zaparovaniu.

4. Sieťka na chrbte

Pre ideálne vetranie je ideálne, keď je medzi polstrovaním a chrbtom ešte napnutá sieťka. Pod ňou totiž prúdi vzduch, ktorý vás ochladí a nenechá ruksak príliš priľnúť.

Čo by nemalo ideálnemu ruksaku chýbať?

Medzi najdôležitejšie veci, pomáhajúce pohodlnosti nosenia ruksaku patrí dobré polstrovanie chrbtovej časti, zaisťujúce tiež dostatočné odvetranie. Aby vám ruksak dlho slúžil, jedným z predpokladov je, aby mal kvalitné a ideálne značkové spony, popruhy a zipsy.

Skontrolujte si tiež, či vám vyhovuje rozmiestnenie vreciek a priečinkov. Dobrou vychytávkou je tiež integrovaná pláštenka, ktorá chráni ruksak pred dažďom. Pokiaľ ju ale váš vysnívaný ruksak nemá, je možné si dokúpiť externý pršiplášť, ktorý sa určite bude hodiť.

Aspoň trochu vodoodolné by malo byť aj dno ruksaku. Ideálne je, keď je aj zosilnené a odolné, aby sa hneď nepoškodilo. Pokiaľ si vyberáte veľký ruksak, je lepšie, keď má do hlavnej komory viacej vstupov, z rôznych strán. Keď sa budete na výlete ruksakom zdĺhavo prehrabávať, určite to oceníte.