Ako sa starať o cestovný kufor?

Ako sa starať o cestovný kufor?

Keď už po zdĺhavom výbere nájdete svoj vysnívaný kufor a kúpite si ho, určite ho po krátkej službe nechcete mať špinavý či poškodený a musieť ho zasa meniť. Doporučujeme preto, nezanedbávať jeho údržbu. Batožina vám tak bude môcť dobre slúžiť dlhé roky a doprevádzať vás na mnohých cestách. Nielenže pri cestování špinavý a poškodený kufor nepôsobí vôbec dobre, no môže to ešte razantne skrátiť jeho životnosť.

Preto je dobré kufor pravidelne čistiť a venovať mu potrebnú starostlivosť a pozornosť. Každý typ kufra si ale vyžaduje trošku iné zaobchádzanie a spôsob údržby i čistenie. Nenechajte sa ale odradiť, pretože to vôbec nie je zložité a v tomto článku vám prezradíme, ako na to.

Ako sa starať o tvrdý kufor

Vlastníci tvrdého, alebo škrupinového kufra si s čistením nemusia lámať hlavu takmer vôbec. Nielenže sú tieto kufre obvykle nepromokavé a sú tiež o niečo pevnejšie, vďaka čomu sa v nich dajú bezpečne prepraviť aj krehké predmety. Škrupinové kufre sú veľmi dobre udržiavateľné. Ich pevný povrch postačí len utrieť a kufor je opäť ako nový. Môžete použiť aj čistiace prostriedky, ale predtým si skontrolujte, či to výrobca vášho kufra nezakazuje, resp. čo doporučuje. Pokiaľ zakazuje, mohli by ste tým poškodiť povrch kufra, alebo jeho farbu.

V tomto prípade použite radšej len mydlovú vodu, ktorou nemôžete nič pokaziť. Čistiť môžete jemným kartáčom, hubkou, alebo len handičkou. Pri používaní kartáčika si ale dávajte skutočne pozor, na jeho jemnosť. V opačnom prípade by ste mohli povrch kufra poškriabať.

samsonite-kufry00

Ako sa starať o mäkký kufor

Pokiaľ máte kufor mäkký, čo znamená, že je vyrobený z látky, jeho údržba je o niečo zložitejšia. Výhodou tohto materiálu je ale jeho flexibilita a prispôsobivosť. Lepšie sa preto hodí na cesty autom, kde ho môžete jednoduchšie vtlačiť. Disponuje tiež množstvom vnútorných aj vonkajších vreciek, kde si môžete vložiť veci, ktoré chcete mať rýchlo poruke. Pri odstraňovaní nečistôt je ale textilný kufor o niečo menej praktický. Drobné zašpinenie síce môžete utrieť vlhkou handričkou, alebo mäkkým kartáčikom. Použiť je vhodné jedine mydlovú vodu, ktorá ani v tomto prípade nič nepokazí, alebo prípadne penu, gel, či prášok na čistenie čalúneného nábytku. 

Pokiaľ je však kufor zašpinený naozaj veľmi, je lepšie nechať jeho očistenie na odborníkov, a odniesť ho do čistiarne.

Textilné kufre sa doporučuje impregnovať, čo slúži ako prevencia pred zašpinením. Látka sa tak prakticky uzavrie a bude prijímať menej nečistôt, prachu, ale aj kvapalín.

Ako sa starať o cestovný kufor

Ako čistiť vnútrajšok kufra?

Aj keď ste si istí, že ste po návrate z dovolenky kufor vyprázdnili, často v ňom niečo zostane. Ešte raz si preto radšej skontrolujte, či sú všetky vrecká naozaj prázdne. Nikto z nás by predsa nechcel nájsť pri ďalšom balení zhnitú desiatu z minulej dovolenky.

Niektoré kufre majú vnútornú časť odnímateľnú. Pokiaľ medzi nich patrí aj ten váš, vyhrali ste. Túto časť vyberte, poriadne vytraste a pokiaľ to výrobca dovoľuje, môžete ju aj vyprať. V prípade, že váš kufor nie je takto rozoberateľný, nevešajte hlavu. Vnútrajšok batožiny sa dá jednoducho vyčistiť jedlou sódou, zmiešanou s vodou. Len si po dokončení tejto procedúry dajte pozor, aby ste poriadne odstránili zvyšky jedlej sódy a nezostala vo vnútri. V tomto prípade by se z nej stal tiež neporiadok, ktorý sa snažíme odstrániť.

Nečistoty sa skrývajú aj v špárach, švoch a vreckách. Je preto dobré vyčistiť aj tieto priestory. Použite teda vysávač a zbavte kufor aj omrviniek a prachu, ktorý nie je vidieť. Doporučujeme použiť ideálne hubicu na vysávač s kartáčikom, ktorý odstráni naozaj všetku nečistotu.

Najdôležitejšie rady pre čistenie kufrov

  • Nenechávejte upratanie kufra na neskôr. Čím dlhšie budete čistenie odkladať, tým horšie pôjdu nečistoty odstrániť. Preto je vhodné venovať batožine trochu času a starostivosti čo najskôr po návrate z cesty.
  • Vyvarujte sa agresívnym čistiacim prostriedkom. Mohli by ste nimi poškodiť nielen farbu a vzhľad kufra, ale tiež jeho povrch, s ktorým súvisí budúca odolnosť materiálu. Pred čistením si teda na štítku skontrolujte, aké prostriedky doporučuje a zakazuje použiť výrobca.

  • Nepoužívajte handričky, hubky, ani kartáče, ktoré majú tvrdý, alebo drsný povrch. Pre kufor je nevhodné nielen chemické poškodenie, ale aj to mechanické.

  • Škvrny začnite čistiť len pomocou vody. Nejde síce o najefektívnejšiu variantu, ale v mnohých prípadoch postačí. Až pokiaľ voda nezaberie, siahajte po čistiacich prostriedkoch.

  • Po vyčistení je najlepšie nechať kufor jednoducho otvorený uschnúť pri izbovej teplote. Ak na to ale nemáte dostatok času, môžete tiež použíť fén na vlasy. Pri sušení fénom si ale dajte veľký pozor, aby ste kufor nepoškodili, alebo dokonca nespálili.

  • Nikdy, ale naozaj nikdy na sušenie kufra nepoužívajte priamy oheň, nedávajte ho na radiátor, alebo dokonca do rúry. Syntetický materiál, z ktorého je kufor vyrobený, by sa mohol rýchlo a jednoducho vznietiť.

  • Kufor nechajte uschnúť dokonale. Nemalo by vás ani napadnúť ho uložiť do odkladacieho priestoru ešte vlhký. Pravdepodobnosť, že by začal plesnivieť, by sa neskôr preukázala aj nepríjemným pachom, ktorý sa neľahko odstaňuje a môže sa prejaviť na oblečení, ktoré do neho uloží

Ako ochrániť cestovný kufor pred poškodením?

Nielen pri ceste lietadlom ocení váš kufor ochranný obal. Najčastejšie, sa používa fólia. Použiť ju je vhodné aj pri cestovaní autom, alebo akýmkoľvek iným dopravným prostriedkom. Aj keď pred poškriabaním uchráni batožinu aj bežná potravinárska fólia, vhodnejšia alternatíva je nábytkárska stretch fólia. Nielen, že lepšie drží a je spravidla širšia, ale tiež je silnejšia, takže jej nemusíte používať toľko. Pri ceste lietadlom sa zdá ako najjednoduchšie, najrýchlejšie a teda najpohodlnejšie riešenie, nechať si kufor zabaliť priamo na letisku.

Ako sa starať o cestovný kufor02

Obaľovanie batožiny do ochrannej fólie vás však zakaždým bude niečo stáť a netreba zdôrazňovať ekologický dopad používania jednorázového ochranného obalu…Aj preto sú už na trhu dostupné ochranné obaly na batožinu. Obaly sú k dispozícii v mnohých veľkostiach, farbách aj motívoch, nemusíte sa preto báť, že kufor uzavriete do nevkusného vreca. Niekteré obaly sú dokonca prateľné, čo vám uľahčí prácu s čistením.

Nezabúdajte ale, že kufor slúži primárne ako batožina, nie ako módny doplnok. Nemusíte sa teda báť, že by ste v radách turistov nenašli porozumenie pre opoužívaný, zaprášený, alebo poškriabaný kufor. Hlavné je ho využívať a užiť si cestu. Neznamená to, že by ste mali starostlivosť o batožinu zanedbávať, ale mať obavy z každého fliačika tiež nie je ideálne.