Ako stráviť zimu s dieťaťom v plnom zdraví?

Ako stráviť zimu s dieťaťom v plnom zdraví

Bábätká, ktoré sa narodia okolo zimných mesiacov, to nemajú jednoduché. Vonku je totiž zima a na dlhé prechádzky, tak ako v lete, to nie je. Niektoré mamičky sa dokonca tak obávajú o zdravie svojho bábätka, že sa radšej rozhodnú vyhnúť mrazivému počasiu a nechodia von vôbec.

Na jednej strane je to pochopiteľné. Bábätká totiž nemajú do 6-tich mesiacov úplne vyvinutý termoregulačný systém. Naviac, v tomto období vývoja nemajú ani dostatok pohybu, a tak omnoho rýchlejšie prechladnú. No, chladný vzduch sa automaticky nerovná nachladnutiu.

Naopak, čerstvý vzduch, aj ten chladný, veľmi napomáha k rozvoju imunity a vývoja bábätka. Ako to teda spraviť, aby dieťatko bolo v teple a bezpečí aj behom zimného obdobia?

Všetko, čo potrebujete na výlety s deťmi, nájdete tu.

Kedy je nebezpečné chodiť von s deťmi?

Samozrejme nie je vždy vhodné chodiť s bábätkom von. Je dôležité sledovať vonkajšiu teplotu. S bábätkom do 6-tich mesiacov by ste nemali vychádzať von, pokiaľ teplota klesne pod -5°C. Ak je bábätko staršie ako 6 mesiacov, teplota by nemala byť pod -10°C. Vyhnúť by ste sa mali aj vetru či inverzii. Tieto teplotné hranice sú pre bábätká nebezpečné a v tomto prípade je teda lepšie zostať doma.

dite-v-zime01

Pokiaľ sú teploty prijateľnejšie, bábätku prechádzky neuškodia. Čo sa doby strávenej vonku týka, je vhodné byť s bábätkom na čerstvom vzduchu minimálne dve hodiny denne, no pokiaľ sa vám to zdá v mrazivom počasí veľa, môžete to vyriešiť aj častejším vetraním miestnosti.

Častejšie vetranie je všeobecne dobrý návyk, lebo tým bábätko aklimatizujete na vonkajšie počasie, takže pokiaľ sa s ním chystáte von, nebude to taký teplotný šok. Pokiaľ vetráte, nenechajte bábätko veľmi blízko pri okne, každopádne ho náležite oblečte.

Ako bábätko obliecť?

Nielen pri prechádzke v zimnom období je dôležité dbať na správne oblečenie bábätka. Základné a jednoduché pravidlo je, obliecť bábätko tak, ako by ste obliekali sami seba, ale vždy pridajte jednu vrstvu oblečenia naviac. Je to z toho dôvodu, že dieťatko sa nehýbe, a preto by mohlo prechladnúť.

Vo výbave by vám rozhodne nemala chýbať kombinéza, overal, rukavičky, čiapočka, šál a teplé topánočky. Bábätku by ste mali dať vždy na hlavu čiapku, lebo v oblasti hlavy uniká najviac tepla, dokonca až 30 %. Bez čiapočky riskujete zápal ucha či virózu. Bábätko je lepšie obliecť do niekoľkých tenších vrstiev oblečenia, lebo tie lepšie udržia teplo. Vzhľadom k rýchlosti rastu bábätka nemusíte kupovať množstvo oblečenia, skôr sa zamerajte na jeho kvalitu. Najlepšou voľbou v zimnom období je oblečenie z bavlny alebo fleecu. Myslite aj na to, že by oblečenie nemalo byť veľmi tesné, inak sa budú bábätku nedostatočne prekrvovať končatiny. Pri nákupe zimného oblečenia môžete kúpiť o niečo väčšiu veľkosť ako obvykle kupujete.

Výbava do kočíka

Okrem hrejivého oblečenia bude užitočná aj teplá deka, ktorou bábätko prikryjete. Nedávajte deku ani iné látky cez tvár, ani cez ústa. V zimnom období by mohla totiž zrážajúca sa para spôsobiť až omrzliny.

Zároveň by ste mali dať pod bábätko aj izolačnú vrstvu, nech mu nepreniká chlad zo spodu kočíku. Na tieto účely vám poslúži teplá dečka. Prípadne môžete zainvestovať a kúpiť si merino vložku, ktorá neprepustí chlad a skvele udrží teplo.

Využiť môžete aj fusak, čo je viac-menej taký spacák určený priamo do kočíkov, ktorý dieťa udrží v teple. Na trhu je množstvo druhov, fusaky sú nielen zimné, letné, ale aj univerzálne.

Potom si všetko môžete dať do batohu.

Prehriatie organizmu

Dajte si však pozor na to, aby dieťaťu nebolo až príliš velké teplo. Pokiaľ mu dáte viac vrstiev, ako je potrebné, bábätko sa začne potiť a môže hroziť prehriatie organizmu. Tiež si dávajte pozor na rapídne zmeny teplôt, ktoré môžu nastať napríklad pri vstúpení do vyhriatej miestnosti v nákupnom centre, supermarkete alebo do kaviarne. V takej situácii by ste mali babätko prispôsobiť danej teplote a odkryť deku, a vyzliecť aj vrstvu oblečenia.

dite-v-zime

Pokiaľ s bábätkom cestujete v aute, určite ho pred cestou vyzlečte z vrchnej vrstvy. Bábätko by tak malo zostať v mikine alebo inom oblečení pod bundou, aby mu nebolo veľmi teplo. Má to však aj bezpečnostné dôvody. Pri nehode nie je autosedačka prispôsobená ďalším vrstvám a bábätko by tak pás nemusel dostatočne ochrániť, alebo by sa mohlo jednoduchšie vyvliecť. Pokiaľ je v aute zima, využite dečku alebo fusak, ktorým dieťa prikryjete.

Ako poznať, že bábätku nie je teplo alebo zima?

Pokiaľ si nie ste istí, v akej teplotnej pohode je vaše dieťatko, existuje jednoduchá rada, ako to zistiť. Poznáte to na nálade bábätka, ktoré dôsledkom zimy alebo tepla môže začať byť uplakané a nesvoje. Najspoľahlivejšie však funguje siahnutie na zátylok bábätka. Mal by byť suchý a teplý. Pokiaľ je bábätko spotené, viete, že máte odobrať vrstvu. Pokiaľ je zátylok naopak studený, bábätku je zima a je potrebné ho priobliecť.

Rozhodne sa neriaďte podľa teploty ručičiek, lebo to vám o teplote bábätka nič nenapovie. Bábätká majú totiž všeobecne studené končatiny, a tak takéto kontrolovanie teploty je zavádzajúce.

Ako sa starať o pokožku bábätka?

Okrem správneho oblečenia by ste mali dbať aj na správny výber kozmetiky. Je nevyhnutné bábätkám dávať krém proti mrazu, lebo takéto neobsahujú vodu (prípadne len minimálne množstvo) a teda nespôsobujú popraskanie pokožky. Bábätko natrite hlavne na tváričke chvíľu pred tým, ako sa vyberiete von.

Pokiaľ je vonku jasno, mali by ste dieťa natrieť aj krémom na opaľovanie, lebo slnečné lúče v zime sú nevyspytateľné až zradné a môžu pokožku spáliť.

Aj doma by ste sa mali starať o pokožku bábätka, ktoré je v zimných mesiacoch náchylnejšie na atopický ekzém. Pokožka bábätka by preto mala byť pravidelne premasťovaná, najlepšie po kúpeli.

Ako na virózu u bábätka?

Snažte sa vyhýbať situáciám, kedy sa bábätko spotí a bude v prepotenom oblečení dlhšiu dobu. Tým totiž otvárate viróze dvere. Pokiaľ sa tak však stane, je dobré mať pri sebe výbavu proti nachladnutiu. Tá by mala obsahovať:

  • Kvapky do nosa
  • Teplomer
  • Čípky na zníženie teploty
  • Odsávačku hlienov

Skvelou prevenciou je zároveň vitamín C, ktorý nájdete napríklad v citrónoch. Okrem toho aj skvele pomáha aj v prípade prebiehajúcej virózy, lebo skracuje dobu rekonvalescencie. Druhým pomocníkom je vývar, ktorý obsahuje množstvo živín, nielen vitamíny, ale aj minerály, ktoré majú priaznivé účinky na imunitu a na skrátenie nachladnutia.

Vrstvenie je základ

Ako už bolo zmienené, nemusíte sa zimného počasia vôbec báť. Dôležité je len dbať na kvalitné oblečenie a správne vrstvenie. Pokiaľ siahnete po kombinéze, nie je treba navliekať bábätko do viacerých teplých vrstiev. Bohato postačí body alebo tričko, punčošky a slabé ponožky. Takto už stačí bábätku nasadiť len čiapku a prípadne mať poruke dečku v kočíku.

Pokiaľ bábätko do kombinézy neoblečiete, je treba pridať ďalšiu vrstvu oblečenia, ako napríklad mikinu, kabátik a zimné nohavice. V tomto prípade ale myslite na to, že bábätku musíte dať teplejšie dupačky a rukavice.

dite-v-zime02

Ako vidieť, prechádzok v zimných mesiacoch sa netreba báť. Vždy len sledujte teplotu zátylku, nech máte istotu, že je vášmu bábätku príjemne a v prípade nutnosti jednu vrstvu oblečenia pridajte alebo uberte.