Ako si vybrať kufor na mieru?

Ako si vybrať kufor

Cestovný kufor patrí ku základnému vybaveniu na cesty. Hlavne pokiaľ cestujete lietadlom. Výber tejto batožiny však má isté pravidlá, ktorými, je dobré sa riadiť. Existuje totiž viacero druhov cestovných kufrov a je každý vhodný, na odlišný druh cesty. Na dvojtýždennú dovolenku, alebo dlhú pracovnú cestu, či stáž, najlepšie oceníte rozmerný kufor.

Vojde se vám doňho množstvo oblečenia i ostatných nevyhnutných vecí. Pokiaľ sa však častejšie vydávate len na trojdňové výlety, omnoho lepšou voľbou je pre vás kufor menšej veľkosti. Vďaka nášmu článku sa ale v ponuke kufrov môžete dokonale zorientovať a vybrať si ten, ktorý bude najvhodnejšie odpovedať vašim potrebám a požiadavkám.

samsonite-kufry04

Veľkosť kufra

Kufre sa najčastejšie vyrábajú v troch veľkostiach - S (small), M (medium) a L (large). Vyberať si, ktorý z nich je pre vás ideálny, je najlepšie nielen podľa toho, aké množstvo vecí potrebujete. Väčší rozmer sa samozrejme prejaví tiež na váhe a ťažšej manipulácii s batožinou. Je teda dobré si uvedomiť, aká veľký kufor ste schopní pohodlne ovládať. Pokiaľ cestujete letecky, cena za batožinu sa odvíja od jeho hmotnosti, takže vám za obrovský kufor nepoďakuje ani vaša peňaženka.

Na kratšie cesty je ideálne mať takzvaný kabínový kufor. Ide o ten najmenší, teda kufor veľkosti S. Jeho rozmery presne zodpovedajú maximálnym limitom leteckých spoločností pre kabínovú batožinu. Má teda 55 cm na výšku, 40 cm na šírku a hĺbku 20 cm. Obvykle mávajú okolo 20-40 litrov objemu a pohodlne sa do nich pobalíte na 1-3 dni.

Pokiaľ se ale vyberáte na viacdennú, či už pracovnú cestu, alebo dovolenku, lepšie sa vám bude hodiť väčší kufor, teda kufor veľkosti M, alebo L. Niektoré kufre majú takzvaný expandér, teda zips, ktorý slúži na zväčšie kufra, ak je to potrebné. To sa môže hodiť, pokiaľ plánujete niečo nakúpiť, alebo sa vám už len nechce znovu skladať použité oblečenie.

Materiál kufra

Hneď druhým najdôležitejším faktorom pri výbere kufra je jeho materiál. Ovplyvňuje totiž nielen to, ako je batožina odolná, ale tiež jej hmotnosť. Rovnako ako pri veľkostiach sú na trhu na výber tri možnosti materiálu. Kufor môže byť textilný, škrupinový, alebo kombinovaný.

Textilné kufre sú zložené najčastejšie z polyesteru, alebo nylónu. Veľkou výhodou je určite ich nízka hmotnosť. Tu oceníte nielen pri manipulácii, ale aj pri odbavení, ktoré je práve limitované váhou batožiny. Často majú veľa vreciek a priehradok, ktoré sa hodia na prehľadné uskladnenie maličkostí. Batožina z tohto materiálu nie je doporučovaná na prevoz krehkého nákladu, ako napríklad suvenírov, alebo elektroniky. Hrozí totiž jej preliačenie a následne poškodenie citlivého obsahu. Ďalšou nevýhodou je tiež zložitejšia údržba, keďže textil nemôžete v prípade zašpinenia jednoducho utrieť, tak ako plast.

Škrupinové kufre sú vyrobené z plastu, alebo kovu (presnejšie z polykarbonátu, ABS, polypropylénu, alebo hliníka). Tento typ kufrov vyniká svojou odolnosťou. Prevážané veci ochráni pred nárazmi a tlakom, taktiež pred vlhkom, alebo dokonca dažďom. Drobnou nevýhodou škrupinových kufrov je ich vyššia hmotnosť a pokiaľ sú hladké, tak hrozí ich poškriabanie. To síce neznamená koniec vernej služby, ale kufor už nikdy nebude vyzerať tak elegantne.

samsonite-kufry02

Pokiaľ sa medzi nimi nemôžete rozhodnúť, na trhu je aj možnosť kombinácie materiálov, takzvane hybridný, alebo kombinovaný kufor, ktorý je vyrobený z plastu, aj z textilu.

Poslednou možnosťou je ešte kožený kufor. Ten patrí síce ku štýlovým riešeniam, ale nevyniká praktickosťou. Starostlivosť o kožu nie je jednoduchá a pokiaľ dôjde ku poškodeniu, už nebude nikdy vyzerať zďaleka tak pekne. Kožené kufre sa tiež nachádzajú vo vyššej cenovej kategórii a sú skôr známkou luxusu.

Na čo si dať pozor pri výbere kufra?

  1. Veľkosť - záleží na tom, na ako dlho plánujete vycestovať. Pokiaľ ide o kratšiu cestu, postačí vám malý kufor, ktorý si môžete zobrať aj ako príručnú batožinu do lietadla. Pokiaľ ale odchádzate na dlhšiu dobu, lepšie sa vám bude hodiť väčší kufor.

  2. Materiál - obecne platí, že škrupinové kufre sú pevnejšie. Pokiaľ sa teda obávate možného poškodenia obsahu batožiny, vyberte si pevný, plastový kufor od kvalitného výrobcu. Textilné kufre však často disponujú možnosťou roztiahnutia, takže pojmú viac vecí.

  3. Váha - nielenže je s ľahšou batožinou jednoduchšia manipulácia, ale pri odbavení je kufor odvážený a musí sa vojsť do váhového limitu. Pokiaľ teda máte príliš tažký kufor, nemôžete si so sebou zobrať toľko vecí.

  4. Rukoväť - každú batožinu potrebujeme za niečo chytiť, aby sme ju mohli ľahko premiestňovať. U kufra na to slúži rukoväť, ktorá by mala byť pevná, dobre uchopiteľná, ľahko vysúvateľná a dostatočne dlhá. Pred nákupom kufra je dobré si preto všetky tieto vlastnosti starostlivo skontrolovať.
  5. Kolieska - podobne dôležitým faktorom, ako je rukoväť, sú tiež kolieska. Vďaka nim nemusíte kufor neustále nosiť, ale môžete ho pohodlne ťahať za sebou. Nestačí ale len to, že kufor kolieska má. Skutočne záleží na ich prevedení. Ideálna volba sú štyri kaučukové kolieska, otočné o 360°. Kolieska, ktoré sú hlučné, zle sa otáčajú, alebo sa stáčajú do jednej strany, nie sú kvalitné a veľmi nám neposlúžia.

  6. Zámok - dôležité nie je len pohodlie na cestách, ale takisto bezpečie. Nikto z nás by predsa nechcel, aby mu veci, zbalené v kufri, počas prepravy niekto ukradol. Na to slúži zámok kufra, ktorý ochráni obsah vašej batožiny pred vypadnutím, zničením, alebo krádežou. Je ale dôležité, aby bol v dobrom stave, inak by sa mohlo stať, že sa už nepodarí otvoriť batožinu ani vám.

  7. Vnútrajšok kufra - hovorí sa “nesúď knihu podľa obalu” a niečo podobného platí tiež u kufrov. Aj keď by ste si vybrali ten najkrajší a najideálnejší kufor, nebude vám vyhovovať, keď nebude dobre zariadený aj zvnútra. Dobré je, keď je kufor vybavený elastickým pásom, ktorý udrží veci na svojom mieste. Hodí sa aj pár vreciek, ideálne uzatvárateľných na zips.

  8. Vzhľad - za svoj cestovný kufor by sme sa rozhodne nemali hanbiť. Pokiaľ tiež kufor nie je rovnaký, ako množstvo ostatných, lepšie ho nájdete na dopravnom páse a nemôžete si ho pomýliť s iným rovnako, či podobne vyzerajúcim. Osobne mám skúsenosť, že na ceste z dovolenky, nám kufor, odniesol niekto iný, takže nie je to len o nás, aby sme si ho jednoduchšie poznali, ale ak vás predbehne niekto iný a váš kufor si omylom prisvojí, môže to byť dosť nepríjemné…. nás to stálo nemálo času, pretože kým sme zistili kontakt na majiteľa posledného točiaceho sa kufora, ktorý nebol náš, a dovolali sa mu, bol aj s naším kufrom ďaleko za letiskom. Čo sa týka praktickosti, na tmavších kufroch je menej viditeľné zašpinenie, ako na svetlých farbách, na druhú stanu sú svetlé kufre nápadnejšie a ľahšie rozpoznateľné v záplave tmavých kufrov.
  9. Cena - rovnako, ako u všetkého ostatného, kvalita má svoju cenu aj u kufrov. Rozhodne by ste pri jeho nákupe nemali šetriť. Pamätajte, že pokiaľ si vyberiete praktický a kvalitný kufor, vydrží vám množstvo rokov.

  10. Výrobca - pochybný pouličný predajca vám rozhodne nezaručí rovnakú kvalitu, ako osvedčená firma ako Samsonite či AmericanTourister. Ideálne je preto vyberať v dobrom obchode, alebo na e-shope oficiálneho distribútora.